Krakow Restaurant

Chcesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli poprawnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

   

Jednak najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest wymagane prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ukochane akcesoria, choć wolno trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.