Dotychczasowa kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film